O noua intalnire

P090613_09.42

In weekendul trecut a avut loc cea de a cincea intalnire a membrilor comunitatii noastre. Asa cum observa si Marian, aceasta intalnire lunara a evoluat treptat si timid, de la o sedinta initiala de 4-5 ore la Stupini. Apoi la faza cu doua sedinte in doua dupa-amieze succesive, una la Bran si alta la Stupini. Pentru ca in acest week-end sa ajunga la o zi si jumatate, prima in Tarlungeni si a doua in Stupini. Pentru multi dintre noi, a fost cea mai reusita intalnire de pana acum, in special ziua de sambata. De povestit este mai greu, pentru ca intalnirea de acum a fost mai putin legata de probleme de “secretariat” si mai mult de cele de “suflet”. Iar pentru asta cel mai bine este sa simti ce se intampla, nu sa citesti despre a avut loc. Vom incerca totusi, pentru a da o sansa si celor care nu ne-au cunoscut inca, sa isi faca macar o idee despre ce se mai intampla cu noi, cei din Armonia Brassovia.

Am impresia ca se formeaza si un fel de trend, un fel de val cald-rece, cu o intalnire mai reusita urmata de una mai agitata. Prima intalnire a fost linistita, dar usor timida, pentru ca nu ne cunosteam intre noi si a durat un pic sa spargem gheata. A doua a avut loc la un restaurant, intr-o sala cam subdimensionata, si a fost ceva mai tensionata, in special datorita locatiei. A treia intalnire a fost din nou foarte constructiva si dinamica, desi axata mai mult pe probleme organizatorice si juridice. A patra intalnire mi s-a parut mie cel putin usor cam obositoare si agitata, cu multi oameni si energii noi. Iar in final, cea de weekendul acesta, care asa cum spuneam, cred ca cea cea mai reusita de pana acum. Au fost alaturi de noi atata stelele de care vorbea Marian, atat vremea, dar mai ales oamenii. Si chiar daca pe parte organizatorica n-am reusit sa realizam nimic nou, pe partea construirii sufletului comunitatii cred ca am avansat mult.

Asadar, sambata dimineata am inceput cu partea legata de albinarit. Atelierul a inceput ceva mai tarziu decat era estimat si n-am apucat sa parcurg nici materialele in ordinea pe care mi-o propusesem. Volumul de informatii a fost foarte mare, mai ales pentru cei noi, astfel ca intrebarile au curs, curiozitatea si-a spus cuvantul si de multe ori am sarit de la o etapa la alta pentru a lamuri mai bine lucrurile. Cel mai mult am incercat sa transmit participantilor, dupa prezentarea pe scurt a ceea ce inseamna o familie de albine si organizarea acesteia, nevoia unui albinarit natural. Am ajuns la concluzia ca pe viitor, mai ales noi, cei din comunitate, ar fi bine sa avem un numitor comun, cu tehnici si modele de stupi asemanatoare, pentru a ne usura lucrurile. Cred ca modelul de stup hexagonal pe care l-am prezentat, cu dimensiuni de 25 cm pe latura exterioara si inaltime de 20 cm va deveni un fel de “standard” pe viitor datorita avantajelor sale multiple.

Dupa partea teoretica, scurtata de nevoia celor mici de a dormi la pranz, am continuat cu partea de picnic si socializare. Cei mici erau deja obositi de alergat prin curte, joaca prin gradina, gramada cu nisip, masa de ping-pong si alte cele. Noi am papat ceva cat au dormit ei si apoi am trecut la partea practica. Am impartit mastile disponibile si am trecut la inspectarea familiilor de albine. A putut vedea fiecare mai indeaproape ce inseamna un fagure cu puiet de albina sau cu puiet de trantori, cu nectar si miere capacita sau cu polen. Chiar pe unul din primii faguri verificati am avut ocazia sa gasim si matca unei familii de albine, am vazut apoi larvele depuse de aceasta cat si celule care erau partial eclozate. Am avut parte si de doua-trei intepaturi, din cate tin minte Ioan, Deea si Stefan s-au numarat printre norocosi. Face bine la reumatism si cu ocazia asta vor avea si o amintire a primei noastre sesiuni de albinarit. Alergic n-a fost nici unul, iar roseata dispare singura dupa 2-3 zile… :)

Aproape pe inserat am facut o plimbare pe dealul din spatele gradinii. A fost atat un mic exercitiu fizic, cat si un prilej de a admira peisajul de la inaltime, din varful dealului avand o panorama superba a satului, a Brasovului si orasului Sacele plus imprejurimile acestora. La intoarcere, cu soarele coborand spre apus, cei care deja erau obositi s-au pregatit de plecare, in timp ce restul am inceput pregatirea sesiunii de terapie cu muzica. Din aceasta, cu atat mai putin va pot explica ce si cum. Marian ne-a facut un mic rezumat al evenimentelor astrale din ultima perioada, Iulian ne-a dat o mana de ajutor in eliberarea de aceste “constrangeri”, iar la final, pur si simplu am ascultat. Cu aceasta s-a incheiat seara, moment in care am trecut la nani, unii in cabana, altii in cort, altii ne-am intors in Brasov.

A doua zi dimineata, am plantat cei cativa pomisori de paulownia si de nuc primiti cadou, dupa care ne-am pregatit de plecare. Am ajuns la 11 la juni, am admirat parada cailor si am facut o scurta plimbare pe sub Tampa. La ora 13 ne-am indreptat incet-incet spre locul de intalnire din Stupini, unde incepeau sa ajunga si cei care nu participasera la intalnirea de sambata. Intalnirea de duminica a decurs relaxat, numarul de oameni fiind initial mai mic decat cei de la intalnirea de sambata. Treptat, a ajuns tot mai multa lume, majoritatea fiind dintre cei vechi si doar vreo cinci-sase persoane noi. Asta a ajutat la o mai buna armonizare a discutiilor, in ciuda oboselii pe care cei ce fusesem si sambata la Tarlungeni o resimteam.

Am inceput cu un scurt rezumat al intalnirilor anterioare pentru cei noi, o prezentare a viziunii, forumului si sectiunilor acestora, a terenurilor vizionate si concluziilor trase in urma intalnirilor de pana acum. Dupa cum spuneam si mai sus, intalnirea nu a avut un program si o tema stricta, majoritatea timpului fiind dedicat discutiilor libere, dar in grup, luand pe rand cuvantul atat eu, Marian, Ciprian, Stefan, Marius, Camelia si alti oameni noi sau vechi din comunitate. Mariana ne-a povestit ca in zona unde se afla terenul nostru preferat de pana acum, exista deja proprietari care au concesionat terenuri si ca ne va fi destul de greu sa mai gasim ceva disponibil. In acest sens ne-am indreptat apoi din nou atentia asupra terenurilor de la poalelor fagarasului, mentionate de Marius si unde a pus si Deea cateva poze. S-au mai discutat apoi si alte zone, iar sotul Marianei urmeaza sa mai aibe si el niste intalniri cu primarii zonelor respective.

Una din propuneri a fost ca pentru a nu “pierde vremea” cat timp cautam terenurile, sa incercam totusi sa continuam cu inchegarea comunitatii si a sufletului acesteia. In acest sens, folosindu-ne de casa prietenilor Marianei de langa Fagaras, ideea a fost de a organiza urmatoarea intalnire acolo. Sa fie o intalnire de un weekend intreg, mai lunga decat cele de acum, in care sa fim alaturi nu doar cateva ore sau o zi si un pic, ci doua zile si o noapte sau chiar doua. Un fel de “serbare” campeneasca care sa inceapa de vineri seara sau sambata dimineata, cu o seara “folk” si muzica de chitara in jurul unui foc de tabara sambata seara, cu plimbari in natura si altele de genul. Acest eveniment a fost propus pentru data de 8-9 iunie, cu speranta ca si vremea va fi alaturi de noi.

Pentru aceasta, pe langa corturile de rigoare, va fi necesar sa facem un pic de amenajare a casutei din sat, unde sa poata petrece noaptea cei mici si unde sa avem un fel de “baza” a intalnirii. Va fi ca un fel de prim proiect, ca un mic antrenament practic pentru viitoarele casute ce vor fi construite in comunitate. Pentru amenajarea respectiva, pe data de 1 iunie va avea loc o “sedinta de lucru” unde sa mergem minim 5 baieti si sa dam o mana de var, un pic de glet si sa facem curatenie in casuta respectiva. Cu cat mai multi, cu atat terminam mai repede si ne mai ramane un pic de timp pentru o eventuala tura pe dealuri. Deocamdata ne-am oferit voluntari cativa dintre noi, dar vom face un topic separat pe tema asta in zona de intalniri a forumului.

Spre finalul intalnirii s-a incercat din nou abordarea subiectului legat de forma de achizitie a terenului, apropo de ONG vs proprietate comuna vs dezmembrare. Lipseau insa Deea, Ovidiu, Sorin si alte persoane care au fost mai implicate in aceasta discutie, deci am amanat deocamdata treaba. Asa cum amintea Stefan, la intalnirea de la Stupini cei noi au avut cateva nelamuriri prin care noi deja am trecut cum ar fi: forma de detinere a terenului, (ONG, ASOCIATIE) mentionez aici ca o buna parte dintre noi vor sa stie ca au proprietatea lor, ingrijoarerea ca unul dintre noi ar vinde sau ar fi executat de banca, modul de organizare adica comunitate sau fiecare separat pe parcela lui, modul si nivelul de implicare al fiecaruia, regula de bun simt. Toate aceste probleme inchipuite ale minti noastre o sa se rezolve de la sine cu bun simt si iubire. Ideea de a petrece mai mult timp impreuna, avand tot felul de activitati ni s-a parut cea mai interesanta si cea mai reala, pentru ca asa o sa fim si dupa materializarea fizica a terenului comunitatii.

O sa fim exact asa cum suntem normali cu preocuparile si priceperea noastra si implicarea fiecaruia in treburile placute ale comunitatii. O sa invatam unii de la altii o sa ne punem priceperea si cunostintele la bataie pentru a gasi cea mai buna solutie la treburile necesare. Si o sa luam parte la clipele frumoase de bucurie si relaxare. Prioritara este asadar armonizarea si gasirea terenului, fie ca va fi in zona preferata de noi sau in alta parte si apoi, in functie de acesta, vom lua hotararea si in privinta problemelor juridice. Poate intentia comuna si coagularea comunitatii in urma evenimentului din iunie vor ajuta si ele in acest sens. Speram ca la acea intalnire sa participe cat mai multa lume pentru ca daca va fi macar pe jumatate de frumos pe cat a fost si cea de acum, o sa merite. Iar de data asta poate reusim sa rupem si trendul cald-rece de care vorbeam mai sus, cu o intalnire super… :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>